Yhteiskunnan polarisaatio vs. vääryyksistä tiedottaminen
Yhteiskuntamme polarisoituu, eli kahtiajako vahvistuu, mitä enemmän raivostutaan vääryyksistä.
Dilemma! Hyväksytäänkö polarisaatio tai jätetäänkö kissa nostamatta pöydälle?
Toivon, että tämä blogi postaus toimisi alustana pohdinnalle ja kyseenalaistamiselle, sekä yhteiselle avoimelle ja sydämelliselle keskustelulle.
Some -kampanjat
Viime vuosien aikana olemme voineet osallistua erilaisiin kampanjoihin, joiden avulla voidaan osoittaa mieltä sosiaalisia vääryyksiä vastaan, tai osoittaa solidaarisuutta:
Kaikki nämä ovat ensi silmäyksellä hienoja kampanjoita laajentaa tietoisuutta yhteiskunnan varjopuolista ja kollektiivisista traumoista. Tämä on erittäin tärkeätä sinänsä, koska kun asia tuodaan miljardien ihmisten tietoisuuteen, valoon, mattimeikäläinenkään ei voi enää ummistaa silmiään ja ajatella, että “tämä ei koske minua” tai “se tapahtuu tuolla kaukana toisessa maassa, minun ei tarvitse välittää siitä”.
Mutta.
Näillä kampanjoilla on myös varjopuolensa joista harvemmin puhutaan.
Kun esim. sanon #istandwithukraine vahvistan polarisaatiota yhteiskunnassa: Venäjä vs. Ukraina, kansa vs. kansa, me vastaan he.
Kun esim. sanomme #igotvaccinated osallistumme samalla lääketeollisuuden rahoittamaan sosiaaliseen kampanjaan, jonka avulla luomme syvemmän kuilu ihmisten väliin, sen perusteella, miten valitsevat hoitaa terveyttään. Toisinajattelijoita kutsumme foliohatuiksi ja jopa valtakunnallisissa radio-ohjelmissa voidaan yleisesti haukkua heitä jotka valtsevat toisin: rokotetut vs. rokottamattomat.
AI analysoi Sinun käyttäytymistä somessa, mitä enemmän esim. väkivaltaisia #blm videoita (tai kissavideoita) katsot, sitä enemmän näet niitä feedissä, joka muokkaa ajatuksiasi asiasta.
Kampanja #metoo toi esille sen, että seksuaalinen häirintä on yleistä. Mutta samalla se vahvistaa kahtiajakoa esim. sukupuolen perusteella, miehet vs. naiset. Toisaalta, aiheuttiko kampanja sen, että moni halusikin puolustaa miehiä, ja siinä tapauksessa asettauduttiin #metoo kampanjan puolestapuhujia vastaan. Tämäkin kampanja sai aikaiseksi "me vs. he" -asetelman.
Polarisaatio luo hedelmällisen maaperän vihan siemenille
On hyvä tiedostaa että polarisaatio on jo aika syvällä yhteiskunnassamme (yhteiskunta = sinä + minä, sekä "nuo tuolla jossain").
Noin kolme miljardia(!) ihmistä käyttää Facebookia päivittäin ja 1,8 miljardia käyttää Tiktokia. Oletko miettinyt, että Sinun ‘huomiosi’ on kauppatavaraa? Sosiaalisen median avulla vaikutetaan ihmisten ajatteluun ja rahalla Sinunkin huomiotasi on ostettu.
Oletko omien ajatustesi ja mielipiteittesi luoja?
Tietämättämme luomme pohjan kahtiajaolle, somen ja muun median avulla, mutta kysymys kuuluu, MITEN yhteiskunnan varjopuolia tehdään näkyviksi, ILMAN että polarisaatio ja kahtiajako lisääntyisi?
Ideoita yhteenkuuluvuuden ja inhimillisemmän elämän puolesta
Nostetaan kissa toki pöydälle, mutta muistetaan kohtuus kaikessa. Jokainen voi tehdä jotain, kääntäkseen ihmiskunnan kehityssuunnan ylöspäin - kohti tiedostavampaa, yhtenäisempää, inhimillisempää ja rakkaudellisempaa yhteiskuntaa.
Henkilökohtainen taso:
Tarkkaile ympäristöäsi, missä näet ystävällisyyttä ja yhteenkuuluvuutta? Iloitse tästä!
Mitä hyvää elämässäsi on juuri nyt? Viljele kiitollisuutta. Kiitä toimivista sosiaalisista suhteista. Kiitä ystäviäsi ja läheisiäsi.
Tiedosta ja jaa tietoa sosiaalisen median varjopuolista (Tästä vinkkejä www.humanetech.com).
Muista, että olet rajaton henkinen olento, hetken aikaa tässä fyysisessä maailmassa, fyysisessä kehossa. Hio timanttia sydämessäsi, jotta voisit löytää ja viedä eteenpäin yhä enemmän rakkaudellisuutta, ymmärrystä, anteeksiantoa ja myötätuntoa.
Luo, arvosta ja panosta aitohin ihmissuhteisiin. Voit esim. soittaa ystävälle sen sijaan että viettäisit puoli tuntia Facebookissa. Instagram viestien sijaan, tapaa ihmisiä kasvotusten.
Yhteiskunnallinen/instituutioiden taso:
Media pitäisi huomioda ja tuoda esille enemmän positiivisia asoita yhteiskunnassamme, eikä syventää traumoja. Traumasensitiivinen media alkaa jo sieltä koulun penkiltä, missä uusia toimittajia syntyy. Koulutetaanko Uusia toimittajia tai luodaanko sätkynukkeja, jotka sopivat jo olemassa olevaan kulttuuriin?
Tiedostavia teknojättejä, jotka ottavat vastuun tuotteidensa varjopuolista: esim. ihmisten lyhentynyt keskittymiskyky, vähemmän aitoja ihmiskontakteja ja yhteiskunnan polarisaatio.
Maailmamme muuttuu - sydämellisempään ja tiedostavampaan suuntaan. Siitä ajatuksesta pidän kiinni!
Jos haluat lisää ideoita miten voit luoda lisää inhimillisyyttä maailmaan, tsekkaa Googlen entisen työntekijän Tristan Harriksen perustama www.humanetech.com.
Toivon meille kaikille kirkkaita ajatuksia, erottelukykyä ja lämpöä sydämeen!
Lämpöisin halauksin,
Monika
ps. Jaa kirjoitus, jos ajattelet että tästä voisi olla hyötyä jollekin, kiitos!
Comments